Gépjármű forgalomból kivonása

Ebben a cikkben a gépjármű forgalomból való kivonása menetét vesszük górcső alá.

Mikor szükséges a gépjármű forgalomból kivonása?

Mi történik akkor ha úgy alakul az életünk, hogy egyik pillanatról a másikra le kell tennünk az autónkat. Előfordulhat, hogy külföldre költözünk egy időre, vagy váratlan esemény miatt nem fogjuk használni autónkat. Vagy egyszerűen csak csökkenteni szeretnénk a család kiadásait.

Úgy gondoljuk azonban, hogy ez csak egy átmeneti állapot és később használni szeretnénk autónkat. Ezekben az esetekben válhat aktuálissá a jármű forgalomból való kivonása.

Milyen forgalomból való kivonás létezik? Erről szól a következő fejezet.

gépjármű forgalomból kivonása
gépjármű forgalomból kivonása

A gépjármű 2 féle forgalomból kivonása létezik

  1. Kérvényezésre indul az okmányiroda felé
  2. A hivatal kényszer kivonást kezdeményez

Nézzük az első számút:

A fent említett példák esetében mi kérvényezzük az okmányirodában az autónk kivonását a forgalomból. Itt fontos megjegyezni, hogy ez a kivonás kérelemre történik és egy évig marad érvényben amely meghosszabbítható.

Erre az időszakra nem kell biztosítást és teljesítmény adót fizetnünk. Tehát pénzt spórolunk arra az átmeneti időszakra amíg nem használjuk autónkat.

Nézzük a 2. számút:

Másik eset gépjármű kivonásra, amikor a hivatal kényszer kivonást kezdeményez. Erre akkor kerülhet sor, ha valamilyen fizetni valót nem fizettünk meg.
Ezek lehetnek:

  • Biztosítás elmaradás
  • Parkolási bírság tartozás
  • Nagyobb összegű adótartozás

A fent említett tétel állhat a kivonás hátterében. Amennyiben használt autót vásárolunk nagyon fontos, hogy tudjuk az általunk kiválasztott autó átírható-e.

Ezt a központi gépjármű adatbázisban könnyen ellenőrizhetjük a forgalomkorlátozások bejegyzésnél. Amennyiben hivatal áll a gépjármű kivonásának hátterében azt az autót ne vásároljuk meg, csak ha a tulajdonos rendezi a problémát és törlik a kivonás tényét az adatbázisból

A következő fejezet a forgalomból való kivonás fizetendő áráról szól.

Mennyibe kerül a gépjármű forgalomból való kivonása?

Kérelemre történő kivonás 2300 Ft-ba kerül. Amennyiben letelik az említett fél év, az autó automatikusan visszahelyeződik a forgalomba. Innentől kezdve újra fizetni kell a kötelező biztosítást, illetve a teljesítmény adót a lakóhely szerinti önkormányzat felé.

A fél év kivonás korlátlanul hosszabbítható további 2300 Ft befizetésével.

Vélemény, hozzászólás?