Használt autó felvásárlás

Használt autó felvásárlás a múltban és a jelenben.

Érdekes témát boncolgatunk ebben az írásban. A használt autók útja a szalonoktól a használt autó kereskedőkig. Most a magyarországi rendszerváltás előtti és az az utáni időkre tekintünk vissza ebben a cikkben.

Használt autó felvásárlás a rendszerváltás előtt

A rendszerváltás előtt állami monopólium volt az új autó kereskedelem. A baráti országokból származó autókat lehetett megvásárolni. Ezekre az autókra akár éveket is várhatott a megrendelő, mire érezhette a műbőr hamisítatlan illatát, megfoghatta az olcsó műanyagból készült kormányt és letekerhette az ablakot, mivel elektromos ablakról nem is álmodhatott.

Mégis varázslatos volt amikor a vásárló 1 év várakozás után megkapta az új Dácia átvételi értesítőt. A telephelyen persze ki kellett választani a sok-sok Dácia közül azt amelyikből nem loptak ki semmit a gyárban vagy a vasúti szállítás alatt. Euforikus érzés kerítette hatalmába azt akinek sikerült találnia egyet amelyről csak a kormány hiányzott és nem a motor.

használt autó felvásárlás: dácia
dácia volánja mögött

Mégis fantasztikus volt végre beülni az új autóba és hazakocsikázni Debrecenből Budapestre hóban, fagyban, bízva abban, hogy a fűtőmotor a helyén van.Szép lassan hazagurult az autó, hiszen száguldásról nem lehetett szó, mert ahogy a legnagyobb nevettető is elmondta: ” A rablók elszáguldottak a Dáciával…….Puff ezen buktak le…..mert mint tudjuk mit nem lehet a Dáciával?…..Száguldozni”

Visszatérvén eredeti témánkhoz nézzük mi történt ennek a Dáciának a rövid, de annál kalandosabb életében. Miután 100.000 km után meg volt a második motorgenerál és a 12. féltengely csere, eljött az idő az eladására.

Hol és hogyan történt a használt autó értékesítés akkoriban.Erről olvashatsz lejjebb.

Használt autó felvásárlás vagy eladás

Ebben az időben két lehetőség közül lehetett választani: Az Expressz újság és a Dobi István úti használt autó börze. Itt vasárnaponként összegyűlt mindenki aki szerette volna eladni meglévő  vagy megvásárolni a következő autóját.

Természetesen mások is itt gyülekeztek, pl az itt a piros hol a piros nevezetű néplehúzás prominens szereplői. Persze lehetett itt autót is vásárolni jó áron ami azt jelentette, hogy egy egy éves használt Zsiguli pont kétszer annyiba került, mint újkorában. Ez miért lehetett? Mert akár 3-4 évet is kellett várni a messiásra. Tehát aki eladta fiatalon az busás haszonra tehetett szert. Persze ezt csak akkor élvezhette ha nem tette fel ezt a pénzt a biztos nyerés /vesztés/ reményében, ott helyben az “itt a piros hol a piros” pénznyelőre.

Abban az időben aki használt autót felvásárolt , mindig neppernek nevezték. Ez a megnevezés még ma is tartja magát, tegyük hozzá sok esetben teljesen jogosan.

Mikor jelentek meg az első használt autó kereskedők erről olvashatsz a következő fejezetben.

Használt autó felvásárlás a rendszerváltás környékén

A rendszerváltás környékén megjelentek az első használt autó kereskedők. Ők már hivatalosan és cégszerűen vásárolták fel a használt autókat.Ők voltak az elsők akik hirdették is különböző platformokon a használt autó felvásárlást. Az internet megjelenésével pedig a használt autó felvásárlás egy új szintre lépett, de ezt a történetet már mindenki ismeri.

Vélemény, hozzászólás?