Használt autó vásárlás tippek

Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni, hogy mire érdemes figyelni használt autó vásárlás esetén tippek tanácsok segítségével.

Első fejezet honnan vegyünk autót kérdésre ad választ.

Használt autó vásárlás tippek: honnan vegyünk autót?

Ezt a fejezetet kettő részre lehet osztani.Vehetünk autót külföldről és belföldről egyaránt.


A legideálisabb ha magyarországi, első tulajdonostól származó, vezetett szervizkönyvvel rendelkező autót vásárolunk.

Nézzük először a Magyarországon vásárolt autókat.

 • 2011-től már rendelkezésre állnak a műszaki vizsgán feljegyzett km óra állások. Ezeket bármelyik vizsga állomáson lekérdezhetjük. Illetve a km óra állásokat több éve kötelező feltüntetni az adásvételi szerződésen, ami bekerül a központi autó adatbázis rendszerébe, így ezek az adatok is elérhetőek.

 • Amennyiben önnek van ügyfélkapu hozzáférése, néhány kattintással ellenőrizheti az autó adatait.A feljegyzett km óra állásokat, a műszaki vizsgán készült fotókat, az eredetvizsgán készült fotókat, az esetleges eladást korlátozó bejegyzéseket.

 • Talán az egyik legfontosabb, hogy bejegyezhető-e a tulajdonjog. Sajnos előfordulhat, hogy olyan autót kínálnak megvételre, amelyre nem tudja bejegyezni a tulajdonjogát, mert valamilyen okból opciós jogot jegyeztettek be az autóra. Ez lehet akár egy több millió forintos adótartozás miatti Adóhivatali opciós bejegyzés is. Ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük le a kiszemelt autót az adatbázisban.

  A következő szakaszban a külföldről behozott használt autó vásárlás tippek kerülnek előtérbe.
használt autó vásárlás tippek
használt autó vásárlás tippek

Használt autó vásárlás tippek: ha külföldről vesszük

 • Talán a legjobb ha Németországból származó autót választunk.

 • A németországi autók nagy részt autópályán futnak. A legkisebb település is elérhető autópályáról, ezért a Német autók nem az autókra káros városi közlekedésben “használódnak” Hanem a kiváló minőségű és méltán híres Német autópályákon.

 • A német autószervizek precizitása és hozzáértése legendásan jó. Az autók szervizelését mindenki hivatalos autó szervizekben végzi, ezért az autók akár itthonról is könnyen leinformálhatóak. Fontos tehát, hogy a kiválasztott autónknak legyen szervizkönyve, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy jó minőségű autót vásárolunk.

  Mennyire számít a futott kilométer a külföldi gépjárműnél? A lenti bejegyzésből megtudhatod.

Hogy kalkuláljon a futott km tekintetében, külföldről származó autók esetében?

 • Dízel autóval legalább 70-80e km-t tesznek meg egy évben, de nem ritka az évi 150e km-es futás teljesítmény sem. Tehát egy 3 éves autóban akár 400-600 ezer km is lehet.

 • A benzines autók lényegesen kevesebbet futnak, ezért ha külföldi autót vásárol inkább Németországi, benzines autót vásároljon, bár ezek lényegesen drágábbak is.

 • Ha lehetősége van hívja fel a külföldi szervizt és kérdezze le a szervizkönyvet. A legtöbb típusnak Magyarországon is leinformálható a külföldi előélete

  Fontos tippeket kaphatsz a külföldről behozott jármű vásárlás esetére a következő részben.

Legfontosabb külföldi használt autó vásárlás tippek

 • Az autó eladója egyben az autó tulajdonosa is legyen, így biztos, hogy nem áfa csalt és nem manipulált km órájú autót vásárol.-Fontos! Ön közvetlenül attól a cégtől vagy magánszemélytől vásárolja meg az autót aki azt a külföldi forgalmi engedélyben szereplő tulajdonostól megvásárolta.

 • Ha külföldi autót vásárol, szervizkönyvvel rendelkező autót vásároljon.

 • Amennyiben áfacsaláson átesett autót vásárol, akár 5 év múlva is kifizettethetik az aktuális tulajdonossal a befizetetlen áfát!
  Összegezve: Ha külföldi autó, akkor szervizkönyves, leinformálható autó.

  Hogy kitől vegyünk autót erről szól a következő fejezet.

Kitől vegyünk? Használt autó vásárlás tippek

Csak tulajdonostól vásároljunk autót.
Ha kereskedésben vásárol és az eladás bizományosi értékesítés keretein belül történik, akkor a kereskedést sem jogi garancia /pl nem tudja átíratni a saját nevére, mert valamilyen terhelés van az autón/ sem szavatossági kötelezettség nem terheli.


Ha magánszemélytől vásárol és nem a tulajdonos adja el önnek az autót, akkor az is lehet, hogy ön egy csalás áldozata lesz és az autóra nem tudja bejegyeztetni az ön tulajdonjogát.


Ezért fontos:

Minden esetben győződjön meg, hogy az aki önnek eladja az autót az legyen jelen a szerződés megkötésénél és ő írja alá a szerződést.


Cég esetében kérje el az aláírási címpéldányt és az azon szereplő személy személyi igazolványát illetve lakcímkártyáját.


Ha magánszemélytől vásárol akkor kérje el az autó törzskönyvében szereplő tulajdonos személyes okmányait.

Miért annyira fontos a szervizkönyv megléte? A következő fejezetben kapsz rá választ.

Használt autó vásárlási tippek: szervizkönyv

szervizkönyv
használt autó vásárlás tippek: szervizkönyv

Fizikailag már nem biztos, hogy meg van a szervizkönyv, mivel az autók már úgynevezett digitális szervizkönyvvel rendelkeznek.


Azonban a szerviz infók természetesen kézzel  fogható adatok. Tehát ha nincs is hagyományos szervizkönyv, az autó szervizelésről készült dokumentumot mindenképpen kérje el.


Amennyiben nincs szervizkönyv és elérhető szerviz információ sem akkor érdemes-e megvásárolni a kiszemelt példányt? Gondolja végig, hogy ha nincs meg miért nincs meg. Az autó egyik, ha nem a legfontosabb dokumentuma, ön vigyázna rá?

Használt autó vásárlás tippek: céges jármű

Itt is két részre oszthatjuk a vásárlás lehetőségét.
Vehetünk cégtől vagy magánszemélytől is.
Nézzük először mi van ha cégtől vásárolunk gépjárművet.

Sokan félnek a céges autóktól. “Sokan használják”, “nem szervizelik”, “lelakják, mert nem az övék”… és ehhez hasonló sztereotípiák élnek az emberekben.
Jogosan? Röviden nem.Hogy miért mert:

A céges autók nagy része ma már úgynevezett flotta kezelő cég tulajdonában van. A flotta kezelő szigorúan megköveteli a használó cégtől, hogy hol és mit szervizeljünk pontos intervallum szerint. Ez azért érdekük, mert így az eladásnál sokkal jobb árat tudnak elérni egy jól karbantartott autónál.
Ezért ezek az autók nemhogy rosszabbak, mint egy magánszemély által kínált.

A céges személyautók túlnyomó többségét egy ember használja ,mert pl jár a beosztásához.

Az esetleges sérüléseket, hibákat a céges autóknál nem titkolják el, hiszen minden javítás hivatalosan számla szerint történik. A magánszemély valószínűleg nem fogja felhívni a figyelmét az ilyen hiányosságokra.

A magánszemély sokszor már nem szervizeli le az autó eladás előtt, mert nem akar költeni rá. A céges autók napi használatban vannak, ezért a szervizelést akkor is elvégzik, ha már nagyon közel van az eladás ideje, ráadásul a költségeket leírják az adóból.

A céges autóknál a 3-5 éves akkumulátorokat is lecserélik.Így nem esünk abba a hibába, hogy a vásárlás után azonnal egy új akksit kell venni a gépjárműbe.


Reméljük, hogy ezzel segíthetünk, hogy megtalálja álmai autó “társát” és hogy a vásárlás kellemes emlék maradjon

Vélemény, hozzászólás?